Nytt og nyttig

Avgiftsnytt

Lov- og forskriftsendringer

Privat import av varer med lav verdi – 350 kronersgrensen

Fra 2020 fjernes fritaket fra å betale merverdiavgift og toll ved import av varer med verdi under 350 kroner. Endringen skjer i to faser. Fra 1. januar 2020 fjernes fritaket for næringsmidler, alkohol, tobakk og restriksjonsbelagte varer, mens for øvrige varer tas det sikte på å fjerne fritaket 1. april 2020. Samtidig innføres det en ny forenklet registrerings- og rapporteringsordning for utenlandske selgere eller e-handelsplattformer som selger varer til forbrukere i Norge med verdi inntil 3000 kroner.

Den utenlandske selgeren eller e-handelsplattformen blir ansvarlig for beregning og betaling av merverdiavgiften, og skal innberette avgiften gjennom en forenk­let registrerings- og rapporteringsløsning, VOEC. VOEC vil være en utvidelse av eksisterende VOES-ordning, som etter endringen vil omfatte både utenlandske tilbydere av elektroniske tjenester og varer til forbrukere i Norge. Samtidig foreslås det å frita varer som håndteres i VOEC-ordningen for toll. Næringsmidler, det vil si mat og drikke, alkohol, tobakk og restriksjonsbelagte varer, holdes utenfor ordningen. For slike varer skal avgifter og toll beregnes og betales ved grensepassering uavhengig av verdi allerede fra 1. januar 2020.

NRK-lisensen

Fra 1. januar 2020 vil NRK-lisensen bli erstattet med en finansiering over skatteseddelen. For at NRK fortsatt skal ha rett til fradrag for inngående merverdiavgift, skal det beregnes merverdiavgift på overføringen til NRK.

MVA-fritak på elektroniske tidsskrifter og e-bøker

Fra 1. juli er elektroniske tidsskrifter og e-bøker fritatt fra merverdiavgift. Hensikten er å likestille elektroniske utgaver med trykte. Det stilles derfor tilsvarende krav til elektroniske utgaver som det stilles til trykte publikasjoner, men med enkelte justeringer for å tilpasse fritakene til digital publisering. Den elektroniske publikasjonen må komme ut periodevis med minst to, maksimalt 51, nummer i året etter en fast utgivelsesplan, og alle må ha samme tittel. Den elektroniske publikasjonen skal hovedsakelig bestå av tekst og stillbilder, men kan også til en viss grad inneholde lyd og levende bilder. Omsetning av enkeltartikler er ikke omfattet av fritaket, men det er anledning til å forhåndspublisere inntil to enkeltartikler til førstkommende utgave.

Momskompensasjon frivillige organisasjoner

Fra 1.1.2019 er det innført ny forskrift for momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner. I den nye forskriften er det gjort justeringer i hvordan søknadsbeløpet beregnes ved forenklet modell, det er innført lavere minstegrense for å kunne søke, og det er innført enklere krav til revisjon og revisorrapport. Fra søknadsåret 2019 må alle søkere, både hovedledd, underledd og aksjeselskaper være registrert i Frivillighetsregisteret, og det er innført et egenerklæringsskjema for dokumentasjon av frivillig innsats for aksjeselskaper.

Dommer

Høyesterett, 12. februar 2019 – Tengsareid

Saken gjaldt spørsmålet om oppsittpenger (et fast beløp kusker mottar for å stille opp) og premieandeler til kusker er merverdiavgiftspliktig omsetning. Tengsareid (travtrener og kusk) anførte at utbetalingene ikke berodde på en gjensidig bebyrdende avtale, men på særskilt regelverk for utbetalinger til kusker. Høyesterett kom til at utbetalingene var betaling for utførte kusktjenester, og dermed mva-pliktige. Retten kom også til at det ikke forelå ugyldighet på grunn av usaklig forskjellsbehandling, men nevner at skattemyndighetene burde ha forvaltet regelverket klarere og kunne ha valgt å unnlate å etterberegne.

Oslo tingrett, 28. mai 2019 – Skatteklagenemnda (ikke rettskraftig)

Saken gjaldt spørsmål om fradrag for inngående merverdiavgift på kostnader pådratt ved salg av fast eiendom. Eiendommene hadde enten vært brukt i avgiftspliktig utleievirksomhet eller i egen avgiftspliktig virksomhet. Skatteklagenemnda mente det var tilstrekkelig tilknytning mellom kostnaden og avgiftspliktig virksomhet til å gi mva-fradrag.

Tingretten kom til motsatt resultat og gav Finansdepartementet medhold i at det ikke er fradragsrett. Retten begrunner dette med at omkostningene til salg av eiendommene knytter seg vesentlig nærmere til enkeltstående avgiftsunntatte salg enn til selskapets avgiftspliktige virksomhet. Retten mente derfor at omkostningene ikke hadde en slik relevant og så naturlig og nær tilknytning til den avgiftspliktige virksomheten at tilknytningskriteriet var oppfylt.

Forvaltningsuttalelser

SKD 19. februar 2019 – om tomtearbeider er en kapitalvare

Skattedirektoratet har utgitt en uttalelse om tomtearbeider kan anses som en kapitalvare. I uttalelsen konkluderes det med at det som hovedregel må være utført arbeider med selve fundamenteringen av bygget, for at det skal være etablert en kapitalvare med tilhørende rett og plikt til justering.

Dette innebærer at merverdiavgift på kostnader knyttet til klargjøring og planering av tomt blir en endelig kostnad hvis prosjektet overdras før det er utført arbeider med selve fundamenteringen av bygget. Det vil ikke være anledning til å overdra en justeringsplikt eller rett knyttet til disse kostnadene.

SKD 27. november 2018 – om forskuddsfakturering av husleie

Skattedirektoratet har uttalt seg om engangsbeløpet som betales av leietaker for leietakertilpasninger kan forskuddsfaktureres som husleie.

Direktoratet utaler at engangsbetalingen skal behandles som et finansielt forskudd som må avregnes over leieperioden. Det vil ikke være anledning til å fakturere hele beløpet inkl. merverdiavgift allerede første utleieår. Salgsdokumentasjon og innberetning av merverdiavgift skal skje løpende gjennom leieperioden.

SKD 29. januar 2019 – om offentlig virksomhet og utleie av næringseiendom

Skattedirektoratet har i en prinsipputtalelse kommet til at offentlig virksomhet som er frivillig registrert for utleie har rett til forholdsmessig fradrag for anskaffelser som både gjelder den frivillige registrerte utleien og som de bruker selv.

De spesielle reglene om offentlig virksomhet som produserer varer/tjenester som de hovedsakelig bruker selv, vil ikke gjelde ved frivillig registrering.