Utbytte, lån og andre transaksjoner mellom selskaper og eier

Kjøp, salg og leie

Det er tillatt å inngå avtaler om kjøp, salg og leie mellom aksjonær og selskap. En forutsetning for slike avtaler er at selskapet følger reglene i aksjeloven § 3-8.

I aksjeselskap som bare har én aksjeeier, skal styret sørge for at alle typer avtaler mellom selskapet og aksjeeieren nedtegnes skriftlig, jf. aksjeloven § 6-13. Regelen gjelder også for avtaler mellom morselskap og heleid datterselskap.

Aksjeloven § 3-8

Avtaler mellom et selskap og dets aksjeeier, en aksjeeiers morselskap, et styremedlem eller daglig leder er ikke bindende for selskapet uten at avtalen godkjennes av generalforsamlingen dersom selskapets ytelse har en virkelig verdi på over 10 % av aksjekapitalen på tidspunktet for ervervet eller avhendelsen.

Bestemmelsen omfatter også avtaler med nærstående til en aksjeeier eller nærstående til en aksjeeiers morselskap og noen som handler etter avtale, eller for øvrig opptrer i forståelse med disse.

Bestemmelsen gjelder enhver avtale mellom selskap og aksjonær, uten hensyn til om avtalen gjelder kjøp eller salg, lån fra selskapet eller annet.

Prosedyren for avtaler som omfattes av aksjeloven § 3-8, er i utgangspunktet som følger:

  • Avtale inngås mellom selskapet (normalt ved styret) og aksjonæren. Avtalen forutsetter godkjennelse av generalforsamling.

  • Styret utarbeider redegjørelse og sørger for dokumentasjon vedrørende pris og vilkår.

  • Revisor kontrollerer og bekrefter redegjørelsen.

  • Redegjørelsen sammen med revisors bekreftelse sendes umiddelbart til Foretaksregisteret.

  • Det innkalles til (ekstraordinær) generalforsamling, hvor redegjørelse og revisors bekreftelse vedlegges.

  • Generalforsamlingen godkjenner avtalen.

Avtaler som inngås uten at denne har vært godkjent av generalforsamlingen, er ikke gyldige og skal derfor tilbakeføres.

Unntak

Det er flere unntak fra plikten til å følge reglene i aksjeloven § 3-8:

  • avtale som følger reglene om tingsinnskudd, jf. § 2-4, jf. § 2-6, og § 10-2,

  • avtale om lønn og godtgjørelse til daglig leder og avtale som nevnt i § 6-10 (styrehonorar),

  • avtale om overdragelse av verdipapirer til pris i henhold til offentlig kursnotering,

  • avtale som inngås som ledd i selskapets vanlige virksomhet og inneholder pris og andre vilkår som er vanlige for slike avtaler,

  • avtale der selskapets ytelse har en virkelig verdi som utgjør mindre enn 50 000 kroner, og som er godkjent av styret,

  • avtale som lån eller sikkerhet til fordel for morselskap eller annen juridisk person som eier samtlige aksjer i selskapet

  • avtale som er inngått i samsvar med reglene i § 8-10 (finansiell bistand til erverv av aksjer i selskapet)

Det unntaket som volder mest tvil i praksis er om avtalen omfattes av unntaket for avtaler som inngås som ledd i selskapets vanlige virksomhet. For å være omfattet av unntaket må avtalen være godkjent av styret (må fremgå av styreprotokoller) og inneholde pris og andre vilkår som er vanlige for slike avtaler (må kunne dokumenteres). I tillegg må avtalen inngå som ledd i selskapets vanlige virksomhet. Eksempler på slike avtaler kan være:

  • Husleieavtale, forutsatt at lokalene brukes i ordinær virksomhet. (Feriehus i Syden kan neppe anses som en del av virksomheten.)

  • Regnskapsførertjenester.

  • Kjøp av virksomhetens bil til/fra aksjonæren.

Et kontrollspørsmål man kan stille seg ved vurderingen av om avtalen er en del av ordinær forretningsvirksomhet og til ordinære markedsmessige vilkår er: «Ville denne avtalen ha blitt inngått med hvilken som helst utenforstående tredjemann?»

En avtale som ikke er relatert til den ordinære driften i selskapet, kan neppe ansees å være en del av unntaket.

Er man i tvil om en avtale omfattes av reglene i aksjeloven § 3-8 eller er unntatt, anbefales det at avtalen behandles av generalforsamlingen etter saksbehandlingsreglene i § 3-8. Ved generalforsamlingens godkjennelse er avtalen bindende for selskapet. Aksjonæren er da sikret mot at eventuelle nye aksjonærer eller et mulig senere konkursbo kan hevde at avtalen er ugyldig og at avtalen må tilbakeføres eller at aksjonæren må erstatte selskapets tap pga. avtalen.

Endringer i reglene

Med virkning fra 1. januar 2020 er det vedtatt vesentlige endringer i reglene om avtaler med aksjeeiere m.v. Bl.a. oppheves kravet til godkjenning i generalforsamlingen. Det blir tilstrekkelig at avtalen godkjennes av styret. Videre økes beløpsgrensen til kr 100 000. Styret må imidlertid fortsatt utarbeide en redegjørelse som sendes aksjonærene. Foretaksregisteret og revisor skal fortsatt bekrefte redegjørelsen.