6. Dokumentasjon av balansen

Når skal det avstemmes?

Bokføringsregelverket krever at balansen dokumenteres 31.12. I tillegg har vi de grunnleggende prinsippene fullstendighet, gyldighet og kravet til å være à jour, som vil sette rammen for hvor ofte du bør dokumentere og avstemme. Det anbefales å være mest mulig à jour med avstemminger gjennom året. I dagens ERP-systemer er det ønskelig å ha mest mulig oppdaterte regnskap til enhver tid. Vi snakker om sanntidsregnskap. Alle må være klar over at kontroll med balansen er helt avgjørende for å kunne stole på tallene i regnskapet.

Løpende avstemminger er derfor viktig. Daglig leder plikter etter aksjeloven å rapportere til styret minst hver fjerde måned og da bør man være à jour med alle avstemminger. Bankontoer bør avstemmes månedlig. Det er krav om å dokumentere grunnlag for betaling av skattetrekk, arbeidsgiveravgift og merverdiavgift pr. termin. Det vil i lengden være effektivt å avstemme gjennom året og det er ingen tvil om at det vil lette årsoppgjørs- arbeidet.

Ny standard for God regnskapsføringsskikk viser til bokføringslovens krav på dette området. I tillegg er det krav om å kvalitetssikre rapporteringsgrunnlag. Den forrige standarden var mye mer konkret på hva som skulle avstemmes og når. Nå må regnskapsfører selv gjøre en vurdering opp mot regelverket og kvalitetssikre kundens rapporteringsgrunnlag. Det er likevel ingen tvil om at mange avstemminger fortsatt må gjøres, da det er avgjørende for å sikre en riktig rapportering både gjennom året og i årsoppgjøret.