1. Nytt og nyttig

Avgiftsnytt

Lov og forskriftendringer

Omsetning av elektriske kjøretøy

Fra 1. januar 2023 skal det beregnes merverdiavgift av elektriske kjøretøy. Avgift skal beregnes av den delen av vederlaget som overstiger kr 500 000. Omsetning av hydrogenbiler er fremdeles fritatt, men det er foreslått å innføre avgift på hydrogenbiler fra 1. januar 2024.

Merverdiavgift ved leasing av el-biler

Fra 1. januar 2023 skal det beregnes avgift ved leasing av el-biler som har en kostpris som overstiger kr 500 000. Merverdiavgift skal beregnes av leien multiplisert med kostpris som overstiger 500 000 kroner dividert med kostpris. Med leasing menes utleie av personkjøretøy hvor leieperioden etter skriftlig avtale er minst 30 dager.

Merverdiavgiftsregler ved leasing mv. av personkjøretøy

Reglene for tilbakeføring av merverdiavgift ved omdisponering av personkjøretøy er foreslått endret. Etter forslaget skal dagens tilbakeføringsbestemmelse erstattes med en ny bestemmelse hvor innlåsingsperioden blir åtte år og tilbakeføringsbeløpet skal beregnes av restverdien ved omdisponeringen. Regelen er foreslått å tre i kraft 1. januar 2024.

Elektroniske nyhetstjenester og elektroniske avviser

Fra 1. januar 2023 er fritaket for elektroniske nyhetstjenester avviklet. Fritaket omfattet redaktørstyrte nyhets- og aktualitetstjenester som inneholdt levende bilder og lyd.

For elektroniske aviser er det fritak når avisen i hovedsak inneholder tekst eller stillbilder. Departementet foreslår at dette vilkåret endres til at avisen må inneholde en overveiende andel tekst og stillbilder. Etter forslaget trer endringen i kraft 1. januar 2024.

Omtvistede tilvirkningskontrakter

Fra 1. januar 2023 skal merverdiavgift på omtvistede tilvirkningskontrakter ikke oppgis i skattemeldingen for merverdiavgift før kravet er avklart eller betalt. Dette gjelder beløp som har sitt grunnlag i tilvirkningskontrakter og hvor det objektivt sett er rimelig tvil om kreditor har rett på vederlaget. Bestemmelsen gjelder ikke dersom debitor og kreditor er å anses som nærstående.

VOEC-ordningen er utvidet

Fra 1. januar 2023 skal utenlandske tilbydere av fjernleverbare tjenester til norske forbrukere beregne og betale merverdiavgift. VOEC-ordningen som tidligere bare gjaldt ved omsetning av elektroniske tjenester er utvidet til å omfatte alle typer fjernleverbare tjenester som omsettes til norske forbrukere.

Avgiftsfri eksport

Fra 1. januar 2023 skal det ikke beregnes avgift av fjernleverbare tjenester levert til utenlandske kunder. Fritaket er ikke lenger avhengig av at tjenesten er fullt ut til bruk i utlandet. Det er tilstrekkelig at tjenesten er levert til mottaker som er hjemmehørende utenfor merverdiavgiftsområdet.

Uttalelser

Digitale kunstverk

Skattedirektoratet har i prinsipputtalelse 12.2.2023 kommet til at omsetning av digitale kunstverk er unntatt fra merverdiavgift både i tilfeller hvor opphaveren overdrar selve opphavsretten til det digitale kunstverket og i tilfeller opphavsretten blir værende hos kunstneren.

Omtvistede tilvirkningskontrakter og justeringsreglene

Skattedirektoratet har 20.6.2023 uttalt seg om hvilken betydning de nye reglene for innberetning av merverdiavgift knyttet til omtvistede tilvirkningskontrakter får for bestemmelsen om justering.

Elektronisk signatur – justeringsavtaler

Avtaler som signeres gjennom avansert signatur oppfyller kravet til skriftlig signatur i merverdiavgiftsforskriften § 9-3-3 ved overføring av justeringsplikt.

Skattedirektoratet har i prinsipputtalelse 27.7.2023 kommet til at avtaler som signeres gjennom avansert signatur oppfyller kravet til skriftlig signatur i merverdiavgiftsforskriften § 9-3-3 ved overføring av justeringsplikt.

Primærnæring med annen virksomhet

Skatteetaten har gitt en uttalelse 25.9.2023 som fører til at primærnæringsdrivende som har årlig skattleggingsperiode for sin primærnæring, og som etablerer ny annen virksomhet, i hovedsak fremdeles må levere to-månedlige terminer for den ordinære virksomhetens første registreringsår.

Tilbakegående avgiftsoppgjør ved uttreden av fellesregistrering

Skattedirektoratet har i en prinsipputtalelse 10.5.2023 kommet til at det er anledning til å kreve tilbakegående avgiftsoppgjør etter uttreden av fellesregistrering så lenge det er snakk om ett og samme rettssubjekt og de øvrige vilkårene for å kreve tilbakegående avgiftsoppgjør er oppfylt.

Dommer

Borgarting lagmannsretts dom av 22.3.2023 (Coop Norge)

Selskapet ble nektet fradrag for merverdiavgift for noen rådgivningstjenester og utlegg pådratt i forbindelse med oppkjøpet av samtlige aksjer i ICA Norge AS. Lagmannsretten kom til at de omtvistede rådgivningskostnadene ved aksjekjøpet ikke hadde tilstrekkelig naturlig og nær tilknytning til Coops avgiftspliktige virksomhet.

Borgarting lagmannsretts dom av 29.6.2023 (Pharma Production)

Skatteyter ble gitt anledning til å tilbakeføre merverdiavgift etter reglene om tap på krav. Retten var ikke enig med skatteetaten i at fordringene var konvertert til noe annet og dermed ikke var endelig konstatert tapt.

Høyesteretts dom av 19.12.2022 (Ramme Eiendom)

Høyesterett stadfestet at en aktivitet må ha evne til å gå med overskudd over tid for at aktiviteten skal anses som virksomhet etter skatteloven § 5-1 og gi rett til fradrag etter § 6-1. Tilsvarende må en aktivitet ha evne til å gå med overskudd for å anses som næringsvirksomhet og gi rett til fradrag for inngående merverdiavgift etter merverdiavgiftsloven § 8-1. Kravet om overskuddsevne gjelder også for kapitalinntekter. Ved vurderingen av om det foreligger overskuddsevne må det tas hensyn til avkastning av innskutt egenkapital, og det må foretas avskrivninger. Mulig fremtidig verdistigning er ikke en faktor i overskuddsberegningen.